Uvoľnenie krčnej chrbtice a ramien, pomôžu mäkké techniky


Bolesti šije a ramien sú v súčasnosti veľmi bežné a môžu mať niekoľko príčin - zranenia pri športe alebo práci, nesprávne zvolený matrac, chybné držanie tela, tlačenie nervov a podobne. Medzi typické prejavy patria kŕče, mravčenie, vystreľujúca bolesť, stuhnutosť či necitlivosť. Práve tieto problémy môžu pomôcť vyriešiť mäkké techniky.

 

Dôležité je spomínané ťažkosti nezanedbať, keďže na súčasné problémy sa môžu nabaľovať ďalšie a ďalšie, takže pokiaľ vás niečo podobné trápi, nečakajte, kým bolesti a diskomfort odznejú len tak. 

 

Mäkké techniky - uvoľňovanie chrbta a krčnej chrbtice

Najproblémovejšími časťami tela u väčšiny ľudí patria ramená a krčná chrbtica. Bolesti pociťujú najmä osoby so sedavým zamestnaním, pri práci za počítačom. Táto metóda je vhodná aj v prípade, že trpíte bolesťami hlavy či opakujúcimi sa migrénami. S tým sa ťažko žije, uznajte.

 

Veľa ľudí si mäkké techniky zamieňa s klasickou masážou, ale nejde vyslovene o relaxačný zážitok, ktorý stimuluje vašu myseľ. Bežná masáž je sprevádzaná príjemnou hudbou a zvyčajne ju tvorí päť častí - roztieranie, trenie, hnetenie, tepanie a vibrácia za pomoci oleja. 

 

Čo sa týka mäkkých techník (nazývajú sa aj myofasciálne techniky), ide o liečebnú metódu a olej sa pri nej nepoužíva. Fyzioterapeut volí súbor špeciálnych postupov a hmatov, ktorých cieľom je odstrániť pretrvávajúce problémy s určitou oblasťou, v tomto prípade je to bolesť krčnej chrbtice a ramien. Mäkké techniky patria medzi primárne nástroje, ktoré fyzioterapeuti používajú v rámci ich každodennej práce. 

 

Ako prebieha táto terapia?

Terapeut svojimi rukami preskúma boľavé miesto a hmatom zistí, kde sa nachádzajú blokády, svalové spazmy alebo stvrdnutie. Problémové zvyknú byť fascie, ktoré vplyvom chronického napätia tvrdnú. Iste poznáte ten pocit, keď ráno vstanete z postele, ste tuhý ako drevo a pohyblivosť tela je značne obmedzená. 

 

Mäkké techniky môžu byť trochu bolestivé, keďže fyzioterapeut musí na dané miesto vyvinúť určitý tlak. Proces prebieha najskôr tak, že venuje pozornosť povrchovým častiam, teda koži a podkožiu. Potom prejde na hlbšie uložené štruktúry - fascie a svaly. Do tejto techniky spadá naťahovanie kože, vyvíjanie tlaku na body v mäkkých tkanivách, trenie či palpácia. Citlivá a stvrdnutá oblasť sa prekrvením uvoľní a pacient hneď po terapii pocíti neuveriteľnú úľavu. 

V akých prípadoch nie sú mäkké techniky vhodné?

Pokiaľ máte vnútorné a vonkajšie infekčné ochorenia, horúčku, akútne zápaly, krvácavé ochorenia, nádorové ochorenia, nepodstupujte túto terapiu. Isté obmedzenia existujú aj v prípade tehotenstva, preto je vhodné poradiť sa s vaším ošetrujúcim lekárom. Ideálne je pred sedením nekonzumovať alkohol, omamné látky a ťažko stráviteľné jedlá.