Thajská reflexná masáž nôh: Uľavte ťažkým nohám


Majstri thajskej masáže považujú ľudské nohy za energetické brány, cez ktoré prechádza prúd vitality. Samozrejme vtedy, ak sú v poriadku. Na chodidlách sa totiž nachádza nemalé množstvo receptorov, ktoré ovplyvňujú funkčnosť vnútorných orgánov. Keď sú reflexné body na chodidlách stimulované, centrálny nervový systém sa dostáva do rovnováhy a orgány pracujú lepšie. 

 

Reflexná masáž nôh: ako to funguje?

Profesionálna thajská reflexná masáž chodidiel blahodarne pôsobí na viacerých úrovniach. Okrem toho, že vám uľaví od fyzických problémov, budete sa cítiť lepšie aj po psychickej a emočnej stránke. Súčasťou relaxačnej a energizujúcej procedúry je ľahká akupresúra, ktorá pôsobí na celé telo. 

 

Pravdepodobne ste už počuli o životnej energii s názvom čchi alebo prána a aj v našich článkov sme ju už viackrát spomenuli. Tí, ktorí neviete - čínska medicína popisuje hlavných 10 energetických dráh alebo meridiánov, ktoré sú v celom tele vrátane chodidiel. Pri konzumom životnom štýle je čchi u mnohých ľudí zablokovaná. Príčinou sú toxíny či stres, ktoré jej tok potlačia alebo úplne zablokujú. Energetické bloky vedú k nerovnováhe, ktorá po určitom čase spôsobuje vznik ochorení.

 

Počas thajskej reflexnej masáže nôh terapeut systematicky stimuluje energetické dráhy a body, aby sa posilnil či obnovil tok energie. Reflexné body na pravej i ľavej nohe sú spojené s určitými orgánmi, napríklad palce sú prepojené s hlavou a päty s dolnou časťou zadku. Stimuláciou týchto bodov môžete cítiť úľavu od pravidelných bolestí hlavy či spodnej chrbtice. Okrem toho, že sa po masáži budete cítiť omladene a zregenerovane, zvýši sa aj vaša celková psychická pohoda. 

 

Dôvody, prečo podstúpiť thajskú masáž chodidel

Poznáme niekoľko potenciálnych benefitov tejto procedúry a tu sú niektoré z nich:

- zlepšenie krvného obehu a vyplavenie toxínov

- stimulácia lymfatického systému  - rýchlejšia regenerácia tkanív a buniek

- úľava od stresu a podpora relaxácie

- uvoľnenie stuhnutých bodov a zlepšenie pružnosti chodidiel a členkov

- rýchlejšie fyzické uzdravenie

- lepší spánok

- jasnosť mysle

- posilnenie imunitného systému 
 

Kto môže podstúpiť túto terapiu?

Vo všeobecnosti môže thajskú reflexnú masáž chodidiel podstúpiť každý, no obzvlášť prínosná je práve pre:

- profesionálnych športovcov, ktorí potrebujú efektívne urýchliť proces regenerácie po náročnom tréningu alebo zranení;

- ľudí s nadváhou, pretože obvykle majú problém s pohybovým aparátom a nohy sú nadmieru zaťažované;

- ženy i mužov nad 40 rokov, pretože sú náchylní na rozvoj artrózy, kĺbových ochorení a iných chorôb, ktoré prichádzajú s vekom;

- ženy, ktoré nosia vysoké podpätky, trpia bolesťami, stuhnutosťou či kŕčovými žilami;

- ľuďom so srdcovo-cievnymi, dýchacími či tráviacimi ochoreniami, ktorí potrebujú komplexnú liečebnú terapiu.