Lávové kamene a ich účinky


Láka vás masáž lávovými kameňmi a chceli by ste sa o nej dozvedieť viac? Na prvý pohľad sa to nezdá, avšak lávové kamene majú niekoľko pozitívnych účinkov na psychické i fyzické zdravie. Rozoberieme si ich v tomto článku. 

 

Nie je masáž ako masáž - lávové kamene si okamžite zamilujete

Vedeli ste, že o blahodarných účinkoch tejto masáže ľudia vedeli už pred 5000 rokmi? Bolo to v Číne a obľúbili si ju aj Inkovia, Indovia, Mezopotámci i Havajčania. Masáž lávovými kameňmi je typ masážnej terapie, ktorej cieľom je uvoľnenie tela, napätých svalov a regenerácia poškodených mäkkých tkanív. 

 

Použitím hladkých plochých a nahriatych lávových kameňov na rôzne časti tela sa rozprúdi váš krvný obeh a pozitívna energia. Lávové kamene sú zväčša vyrobené z čadiča. Ide o druh sopečnej horniny, ktorá výborne zadržiava teplo, takže sa nestane, že by počas masážnej terapie vychladli. 

 

Ako prebieha masáž lávovými kameňmi?

Terapeuti ich prikladajú na rôzne časti tela, okrem chrbtice aj na brucho, hrudník, tvár, dlane či chodidlách. Používajú aj špeciálne masážne techniky, ktoré vás dokonale uvoľnia - dlhé ťahy, krúženie, vibrácie či miesenie. Aby bola masáž čo najviac príjemná, je dôležité použiť olej, napríklad kokosový. 

 

Iste vás zaujíma, aké horúce sú lávové kamene a či to nebude pre vás príliš. Toho sa nemusíte vôbec obávať, ich teplota sa volí podľa potrieb a odolnosti organizmu jednotlivca, od 37 °C do 70 °C. Rovnako ako tradičná thajská masáž, aj masáž lávovými kameňmi je zameraná na odblokovanie meridiánov a energetických centier (čakier) v tele. 

 

Lávové kamene - účinky na konkrétne ťažkosti

Masáže môžeme zaradiť k alternatívnej a doplnkovej liečbe mnohých zdravotných problémov. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate o ťažkostiach, na ktoré ma masáž lávovými kameňmi pozitívny účinok. A možno sa v tom aj nájdete. 

 

Zmierňuje stres a úzkostné stavy

Stres sa v dnešnej dobe, bohužiaľ, považuje za niečo bežné. Aj keď ho pociťuje asi každý, neznamená to, že je to normálne, keďže patrí medzi spúšťače rôznych vážnych ochorení. To isté platí pri úzkosti. Niekedy vie paralyzovať až tak, že človek nedokáže vykonávať bežné činnosti. Ak je to aj váš prípad, môžete svojej mysli a psychike raz za čas dopriať úľavu a absolvovať masáž lávovými kameňmi. Viaceré štúdie potvrdzujú, že masáž je účinná na zmiernenie stresu. 

 

Pomáha pri bolestiach a svalovom napätí

Je všeobecne známe, že teplo sa po dlhé stáročia používa na zmiernenie bolesti. Veľmi dobre to vie aj farmaceutický priemysel, a preto prišiel na trh s hrejivými krémami a gélmi, ktoré sú však plné chemických látok. Masáž lávovými kameňmi je skvelou voľbou pre tých, ktorých sužujú bolesti svalov a hľadajú čo najprirodzenejšie riešenie, ako sa ich zbaviť. 

 

Táto terapia pomáha zvýšiť prietok krvi a v postihnutej oblasti pocítite uvoľnenie. Taktiež ju môžete vyskúšať aj pokiaľ vás často trápia svalové kŕče, spazmy a značne obmedzená flexibilita. 

 

Zlepšuje spánok

Spánkové problémy sú rovnako ako stres súčasťou života mnohých ľudí. Ide to ruka v ruke. Bez plnohodnotného spánku život stráca na kvalite, čo nie je vôbec priaznivé. Priaznivá nie je ani konzumácia liekov na spanie. V niektorých prípadoch sa inak nedá, avšak keď existuje príjemnejšie riešenie, ako zlepšiť kvalitu spánku, prečo to nevyskúšať? 

 

Masáž lávovými kameňmi podporuje relaxáciu a človeka pripraví na pokojnú noc bez prebúdzania. Ráno môžete pociťovať viac energie ako obvykle, budete mať jasnejšiu myseľ, čím sa zlepší aj produktivita a celková nálada.

 

Môže posilniť imunitný systém

Štúdia z roku 2010 potvrdila, že masážna terapia má pozitívny vplyv na imunitu. Vzorky, ktoré lekári odobrali pred a po masáži ukázali pokles arginín-vazopresínu. Ide o hormón, ktorý je zodpovedný za regulovanie krvného tlaku a zadržiavanie vody v tele.

 

Môže masáž lávovými kameňmi absolvovať každý?

Zjednodušene povedané - áno aj nie. Ak si prechádzate infekčnými a kožnými ochoreniami horúčkou, zápalmi, máte za sebou operáciu, liečite sa zo zranení, popálenín, máte vysoký krvný tlak, ochorenia srdca, bolestivú menštruáciu, diabetes či kŕčové žily, táto masáž nebude pre vás. Zvážte ju a v prípade, že ste citliví na teplo.