Zabudnite na vianočný stres a doprajte si relax


Dovolenkový stres je reálny problém

Dovolenkový stres (alebo akýkoľvek druh stresu) je odozva našej mysle a tela na naliehavé povinnosti a každodenný kolobeh. Stres je normálny. Keď sa ocitneme uprostred sviatočnej premávky, stojíme v nekonečnom rade pri pokladni alebo sme svedkom rodinnej hádky pri vianočnej večeri, náš mozog zaplavia stresové hormóny (adrenalín a kortizol). 

 

Telo sa takto bráni a pripravuje sa na akciu, tep prudko stúpa, pokožka sčervenie a svaly sa napnú. V takýchto chvíľach je náročné upokojiť sa, obzvlášť, ak ste boli pod tlakom už mesiac pred Vianocami. Môžu vám pomôcť dychové cvičenia, relaxačné prírodné éterické oleje, no a niekomu prospeje poriadne sa vykričať do vankúša. 

 

Tomuto zosypaniu sa” však môžete jednoducho predísť. Tak, že na svoj mentálny balans budete myslieť oveľa skôr. Vďaka tomu sa naučíte ovládať a nič vás len tak nerozhodí. A to platí celoročne, nielen na Vianoce. 

Ako sa dlhodobo udržať v psychickej pohode?

Ako ste už zrejme pochopili, lusknutím prsta to nepôjde. O to viac, ak ste dlhodobo vystavení stresu a nenašli ste si ten správny ventil, ktorým z vás rýchlo vyfučí. Starostlivosť o mentálne zdravie je viac ako dôležitá. 

Stanovte si hranice

Tam, kde nie sú brehy, očakávajte záplavu. Pred sviatkami sa s rodinou dohodnite, ako strávite prázdniny, ktorú časť rodiny navštívite najskôr, koho si pozvete domov a tiež, koľko peňazí tieto Vianoce miniete. Je dôležité určiť si hranice. Predtým, ako niekomu niečo sľúbite, uvedomte si, aké máte možnosti (napríklad, koľko hostí sa k vám domov zmestí a ako dlho u vás ostanú). 

 

Aby ste potom neboli nemilo prekvapení, že piati bratranci sú u vás už týždeň a vy ste mali nejaké plány. Samozrejme, ak ste o nich nikomu nepovedali, nemohli to vedieť. Preto by malo byť určenie hraníc samozrejmosťou. 

Vyspite sa do ružova a buďte zdraví

Utópia? Pre mnohých asi áno. Zdravý spánkový režim by mal byť prioritou každého človeka. Nedostatok spánku a psychická pohoda, to nejde dokopy. Dlhodobá únava a nepravidelný spánkový režim vedú k úzkosti. Možno ju pociťujete už nejaký čas. Najsilnejší nástroj na jej zmiernenie, je kvalitný spánok. 

 

So spánkom ide ruka v ruke pohyb. Cvičením sa vám vyplavia endorfíny a zmierni sa napätie. Ochorieť pred alebo počas Vianoc je ako za trest. No spánkom a cvičením podporíte aj imunitu!

Zahoďte stres za hlavu, tradičná thajská masáž vás uvoľní a nabudí energiou

Áno, určite nechcete zabudnúť na darčeky, suroviny na prípravu vianočného pečiva, adventný veniec a vianočné upratovanie. Nezabudli ste však na seba? Čo z toho, že všetko bude na jednotku s hviezdičkou, ak budete pri stole sedieť napätí a unavení? Niekedy nemusí byť všetko dotiahnuté do dokonalosti, no záleží na tom až tak? 

 

Aj tak si všetci pred Vianocami vzájomne želáme príjemný a pokojný čas s rodinou. Urobte si čas aj na seba. Či už to bude kozmetická procedúra, návšteva wellness centra alebo thajská masáž, Bratislava ponúka veľa možností. 


V Lilawadi sa o vás pekne postaráme, aby ste od nás odišli oddýchnutí a spokojní. Starostlivosť o seba netreba podceňovať. Nahromadené napätie môžete uvoľniť. A keď neviete ako, masáž je vždy skvelá voľba. A taktiež aj perfektný vianočný darček. Ceny u nás ostali rovnaké napriek zdražovaniu, preto ich neváhajte využiť!