Tipy, ktoré vám pomôžu zmierniť bolesť krížov


Príčiny boľavých krížov

Kedysi top kondička, dnes sa ledva postaví z postele. Kto si popri nadmernej fyzickej aktivite, či už vo fitku alebo v práci nedopraje chvíľu regenerácie, o pár rokov môže zaplakať. Kríže už nebudú to, čo teraz a pocíti to i pri obyčajnom zohnutí sa. Problémom je aj druhý extrém – nedostatok pohybu a ničnerobenie. 

 

Na druhej strane existujú aj ďalšie príčiny bolesti spodnej chrbte – artritída, nešťastný úraz, starnutie, chybné držanie tela, nadváha. Bez ohľadu na príčinu bolesti krížov existuje niekoľko všeobecných odporúčaní. Ak sa u vás bolesť ešte len rozvíja, zaraďte ich do svojej rutiny. V prípade vážneho zranenia by ste mali každé odporúčanie prekonzultovať s lekárom. 

1. Počas aktivít si dajte pozor na správne držanie tela 

Na ochranu krížovej oblasti pri vykonávaní fyzických aktivít je dôležité udržiavať správne držanie tela. Obzvlášť, ak športujete alebo máte prácu, počas ktorej opakujete ten istý pohyb. Snažte sa nehrbiť a pri zohnutí sa ohýbajte v kolenách, nie v páse. Pri otáčaní zo strany na stranu zapojte boky. 

2. Ako sedíte?

Bolesti krížov sa môžete vyhnúť dodržiavaním správneho držania tela pri sedení. Ľudia so sedavým zamestnaním majú zlozvyk hrbiť sa a mať nohu preloženú cez druhú. Zlé návyky zvyknú mať aj ľudia pracujúci z domu. Veľakrát sa stáva, že pracujú z postele v nevhodnej polohe, ktorá zaťažuje krížovú oblasť. 

 

Ak máte sedavé zamestnanie, nohy majte položené na podlahe a používajte ergonomickú stoličku, ktorá chrbtici poskytne oporu. Nezabudnite si robiť prestávky na natiahnutie sa či poprechádzanie sa po byte.  

3. Každý deň si doprajte strečing celého tela

Strečingové cviky sa v súvislosti so zdravou chrbticou spomínajú často. Pre niekoho ide o bežnú vec, bez ktorej si nedokáže predstaviť deň. Ak sa pravidelne nenaťahujete, odporúčame hneď začať. 

 

Tak jednoduchá vec pomáha zmierniť akútnu i chronickú bolesť chrbtice a môže predísť budúcim vážnym problémom. Keďže chrbtové svalstvo je zložené z rôznych svalov, mali by ste robiť rôzne cviky. Medzi vhodné cviky na krížovú oblasť patria tieto: 

 

  • ľahnite si na chrbát a pritiahnite kolená k hrudníku, 
  • ľahnite si na chrbáť a pomaly dvíhajte panvu, 
  • ľahnite si na chrbát, ruky roztiahnite do strán, pokrčte nohy v kolenách a pomaly sa vytáčajte na jednu a druhú stranu,
  • ľahnite si na brucho s rukami vystretými nad hlavou a dvíhajte hore hrudník a nohy. 

4. Zájdite na tradičná thajskú masáž

Popri cvičení a správnom držaní tela vám od bolesti krížov uľaví thajská masáž. V Bratislave máme niekoľko salónov Lilawadi, kde sa o vás postarajú profesionálne masérky s dlhoročnými skúsenosťami. 

 

Kombináciou masážnych a akupresúrnych techník uvoľnia stuhnuté svalstvo v krížovej oblasti, ktoré sa prekrví, vďaka čomu budete flexibilnejší.  Hoci sa budete cítiť lepšie už po prvej thajskej masáži, odporúčame ju absolvovať pravidelne. Okrem fyzického tela sa totiž zrelaxuje aj duša a pocítite celkovú ľahkosť bytia. A to predsa potrebuje každý z nás.

5. Noste správnu obuv

Kvalitná pevná obuv je oporou chodidiel, zvyšuje stabilitu, pomáha zlepšiť držanie tela. Pokiaľ v práci nosíte nesprávne topánky a veľa sa nachodíte, trpia nielen nohy, ale celý chrbát. Keď si po celom dni ľahnete do postele, môže sa stať, že bolesť krížov vám nedá spať. 

 

Uistite sa, že pri každej činnosti nosíte vhodnú obuv – tenisky na behanie/cvičenie, ochrannú obuv v práci.  Nebojte sa, príležitostné nosenie žabiek alebo podpätkov vašim krížom neublíži, no neodporúčame ich nosiť pravidelne. Ich časté nosenie zvyšuje tlak na dolnú časť chrbta. 

6. Spite na kvalitnom matraci

Ľuďom trpiacim bolesťov krížov zvyčajne prospieva spánok na stredne tvrdom matraci. Výber matraca by však mala ovplyvniť aj vaša preferovaná poloha počas spánku. Ak spíte na boku, siahnite po mäkšom matraci. 

 

Ak zaspíte len na chrbte alebo na boku, tvrdší matrac je najvhodnejší. Pri problémoch s krížami sa však spánok na bruchu neodporúča. Z praktického hľadiska je vhodné siahnuť po obojstrannom matraci – jedna časť je mäkšia a druhá tvrdšia. 

 

Potrebujete dokonalé uvoľnenie? Prezrite si našu ponuku masážnych procedúr a objednajte si svoj termín na masáž ešte dnes.