Stručná história thajskej masáže


Thajská masáž je cenným dedičstvom od dávnych thajských predkov, už v tom čase sa stala dôležitou súčasťou liečby a ani v súčasnosti sa na ňu nezabudlo. Už pred viac ako 2500 rokmi sa používala v ázijských krajinách, kde sa zdokonaľovali jej rôzne techniky. Nazrite spolu s nami do jej histórie.


Čo hovoria legendy?


Predpokladá sa, že základy thajskej masáže položil Jivaka Kumar Baccha (Shivago Kompara), priateľ Budhu, ktorý mal široké znalosti z medicíny. Doteraz sa mnohí thajskí liečitelia zhodujú na tom, že Shivago vymyslel systém thajskej tradičnej medicíny a nejeden thajský masér má vo svojom salóne jeho sošky, obrázky či maľby na znak toho, že jeho učenie hlboko váži.Thajsko a všeobecne východný svet je viac nábožensky orientovaný a maséri sa pred masážou k Jivakovi modlia a prosia ho o pomoc, aby mali masáže účinok a priniesli klientovi úľavu a uvoľnenie.

Odborníci uvádzajú, že thajská medicína pramení z vidieckych a kráľovských tradícií.
Kráľovská tradícia thajskej medicíny sa údajne rozvíjala na kráľovskom dvore, pričom sa v nej ukazuje vplyv Indie, Číny a moslimských krajín. Veľký vplyv mala na ňu taktiež ajurvéda. Na druhej strane je tu vidiecka tradícia, ktorá sa odovzdáva ústnym podaním z generácie na generáciu a spolieha sa teda na neformálne metódy vzdelávania. 

Hoci je zrejmé, že rozvoj  techník a postupov nastal v Thajsku, skutočný pôvod thajskej masáže treba hľadať v Indii. Vo všeobecnosti je spojenie s yogovou filozofiou ďalším dôvodom na stanovisko, že práve India bola jej kolískou.

 

Princípy thajskej masáže


Thajská masáž je veľmi odlišná od ostatných masážnych terapií, ktoré sa venujú masáži na holo s pomocou rastlinných alebo esenciálnych olejov. Samozrejme, že je viac druhov thajských masáži, ktoré majú rôzne techniky, ale teraz je reč o tradičnej. Ide o suchú masáž a nepoužívajú sa pri nej žiadne oleje. Pre klasickú thajskú masáž je typické naťahovanie svalov a rytmické stláčanie akupresúrnych bodov. 

Maséri nepoužívajú len svoje dlane, ale taktiež prsty, predlaktie, lakeť a dokonca chodidlá. Tlak, napätie a špeciálne pohybové techniky zlepšujú krvný obeh, zmierňujú napätie a klientom sa zlepší flexibilita tela. Thajská masáž v sebe zahŕňa princípy yogy a kladie dôraz na strečing, ktoré majú terapeutické účinky. Zaujímavosťou je, že vyrovnáva energetickú nerovnováhu a pomáha lepšie prúdiť energii Chi. Existuje niekoľko masážnych techník a zostáv, ktoré sú vždy prispôsobené zdravotnému stavu konkrétneho klienta.


Zdravotné benefity thajskej masáže

 

  • uvoľňuje svaly a zmierňuje bolesť
  • zlepšuje flexibilitu svalov a kĺbov
  • strečing spolu s masážou predlžuje skrátené svalstvo a redukuje svalové uzlíky
  • zlepšuje krvný obeh
  • zmierňuje nepríjemné bolesti pohybového aparátu
  • zlepšuje imunitný systém, pretože odvádza z tela toxíny
  • podporuje duševnú relaxáciu a vitalitu 
  • energizuje a znižuje únavu
  • vďaka energetickej rovnováhe a relaxácii sa zlepší spánkový režim