Reflexná masáž: S čím vie pomôcť?


Už ste boli niekedy na reflexnej masáži? Že nie? Tak to by ste mali čím skôr napraviť. Predstava stláčania citlivého a boľavého miesta, mnohým ľuďom naháňa husiu kožu. No po reflexnej masáži pocítite neuveriteľnú úľavu. 

 

Čo je to reflexná masáž a ako prebieha?

Na tele sa nachádza množstvo reflexných bodov, ktoré sú prepojené s rôznymi orgánmi. Reflexná masáž chodidiel je dnes čoraz viac vyhľadávaná, pretože uponáhľaná doba, nedostatok pohybu a nezdravý životný štýl si vyberajú svoju daň v podobe fyzických a psychických neduhov.

 

V minulosti ľudia chodili stále bosí a chôdzou po nerovnomernom povrchu boli tieto body prirodzene stimulované. Dnes už málokoho uvidíte kráčať s bosými nohami, možno tak v lete, inak sú naše nohy chránené obuvou, takže nemá ich čo stimulovať.

 

Pri reflexnej masáži dochádza k stimulácii bodov na chodidlách a ich prekrveniu, čo má pozitívny dopad na vnútorné orgány. Technikou krúživých pohybov a stláčania môže masér naraziť na citlivé alebo zatvrdnuté miesta, ktoré značia možný problém s niektorým orgánom. 

 

Terapia trvá približne 30 minút a na uvoľnenie napätia v chodidlách sa odporúča absolvovať kúpeľ. Klient leží na chrbte a masér sa podľa jeho stavu zameriava na pohybový systém, vnútorné orgány alebo zlepšenie určitého zdravotného problému. 

 

Reflexná masáž má detoxikačné účinky a pri veľmi oslabených orgánoch sa môže objaviť prechodná odozva tela, ako napríklad nevoľnosť. Po masáži by ste si mali oddýchnuť a zvýšiť prísun tekutín. V ideálnom prípade by ste ju mali absolvovať 1 - 2-krát do týždňa, ľudia so zdravotnými ťažkosťami až 3-krát. 

 

Nielen chodidlá

Okrem masáže nôh existujú aj iné druhy - reflexná masáž ruky, ktorá je síce menej známa, no taktiež veľmi prínosná. Pozitívne ovplyvňuje časti hrudníka, chrbtice, kĺby, vnútorné orgány, hormonálny systém, trojklanný nerv, zuby, oči či uši. 

 

Za zmienku stojí aj reflexná masáž chrbtice zahŕňajúca súbor špeciálnych hmatov a techník pôsobiacich na kožu, podkožie a väzivo. Medzi indikácie patria srdcové ochorenia, pooperačné a poúrazové stavy, problémy s chrbticou a vnútornými orgánmi i poruchy hormonálnej regulácie a nervového systému. 


 

Reflexná masáž nôh: účinky

 

Menej bolesti a napätia 

Po terapii bude mať uvoľnenejšie svaly a šľachy, ktoré zvyknú byť vplyvom nedostatku pohybu a strečingu skrátené. Toto skrátenie často spôsobuje bolesti v oblasti chrbtice, hlavy a krku. Zmeny pociťujú aj ľudia trpiaci plantárnou fascitídou (zápal hrubého pásu tkaniva), teda bolesťou v pätách. 

 

Prekrvenie

Medzi hlavné dôvody, prečo ľudia podstupujú reflexnú masáž, patrí zlepšenie cirkulácie krvi v celom organizme. Prúdenie kyslíka a krvi je efektívnejšie a dostanú sa k bunkám, ktoré to naozaj potrebujú. 

 

Zlepšenie spánku a podpora relaxácie

Pravidelná reflexná masáž nôh prispieva k hlbokej relaxácii, perfektne si oddýchnete a môžete spozorovať zlepšenie kvality spánku. Zároveň pomáha navodiť stav pokojnej mysle, vyrovnanosti. Vďaka tejto pravidelnej starostlivosti sa môžete cítiť nad vecou a vaše reakcie na stresové situácie budú miernejšie.

 

Zmierňuje bolesti hlavy a migrény

Ak trpíte častými neutíchajúcimi bolesťami hlavy, doprajte si pravidelnú terapiu, ktorá zvýšením prietoku krvi uvoľňuje napäté svalstvo. Stres a iné psychické problémy sa často podpisujú na zhoršení migrény, preto ho môžete týmto spôsobom minimalizovať.

 

Revitalizuje nervový systém

Nosenie obuvi s rovnou a hrubou podrážkou vedie k znecitliveniu nervových zakončení. Chodidlá strácajú citlivosť aj vplyvom starnutia. Táto terapia sa zameriava cca na 7000 nervových zakončení, čím sa prirodzene zlepšuje ich reaktivita.

 

Pomáha pri ženských problémoch

Dámam so silným PMS tiež odporúčame vyskúšať reflexnú terapiu. Všetky ho pociťujú v menšej či väčšej intenzite, tak prečo si neuľaviť? Medzi bežné príznaky PMS patria výkyvy nálad, podráždenosť, únava, bolesti hlavy, zvýšená citlivosť na určité podnety a podobne.

 

Kontraindikácie

  • ekzémy, zápaly, infekčné ochorenia
  • otvorené rany
  • cukrovka
  • kŕčové žily
  • tehotenstvo
  • horúčka
  • aneuryzma

 

Zaujala vás reflexná masáž? Príjemný zážitok si môžete vychutnať v salónoch Lilawadi, kde sa o vaše nôžky postarajú profesionálne thajské masérky. Venujte vašim chodidlám dostatok pozornosti a starostlivosti, nesú vás predsa celý život.