Porovnanie suchej a parnej sauny: pre koho sú vhodné?


Suchá sauna

Po príchode do suchej sauny vás ovalí horúci vzduch, ktorého teplota sa pohybuje medzi 80 a 100 °C. Pre tých, ktorí sú zvyknutí na nižšie teploty, to môže byť priveľa. Relatívna vlhkosť vzduchu je okolo 10 – 20 %. V saune si môžete korigovať vlhkosť vzduchu naliatím vody na žeravé kamene. Zvýši sa však aj teplota. 

Výhody suchej sauny

  1. Zlepšuje cirkuláciu krvi: vysoká teplota v saune rozširuje krvné cievy, čo zlepšuje prietok krvi a kyslíka do svalov i ostatných častí tela.
  2. Podporuje regeneráciu svalov: teplé prostredie suchej sauny pomáha uvoľniť napäté svaly a zlepšuje regeneráciu po náročnom fyzickom cvičení.
  3. Posilňuje imunitný systém: pravidelné saunovanie zvyšuje produkciu bielych krviniek, ktoré sú zodpovedné za imunitnú odpoveď organizmu na choroboplodné zárodky a vírusy.
  4. Odstraňuje toxíny z tela: potenie pomáha odstraňovať škodlivé látky a toxíny z tela prostredníctvom pokožky.

Hoci fínska sauna má mnoho zdravotných výhod, niektorí by mali byť s jej návštevou opatrní. Ide o osoby s kardiovaskulárnymi ochoreniami, nízkym krvným tlakom, cukrovkou a ľudí s astmou. Suchá sauna môže vysušiť sliznicu nosa, čo sa prejavuje pálením. 

Parná sauna

Parná sauna, známa aj ako turecká sauna alebo hammam, je teplá a vlhká miestnosť, ktorá je prijateľnejšia pre tých, ktorým sa z vysokých teplôt točí hlava.  Vyznačuje sa vysokou úrovňou vlhkosti, často okolo 100 %, ktorá môže pomôcť zvláčniť pokožku a uvoľniť dýchacie cesty. 

Väčšinou sa k pare pridávajú aj esenciálne oleje s blahodarnými účinkami na telo i myseľ. Teplota v parnej saune sa zvyčajne pohybuje medzi 40 a 50 °C, preto sa veľakrát teší väčšej obľube. 

Výhody parnej sauny

  1. Zlepšuje dýchanie: vlhký vzduch v parnej saune pomáha uvoľňovať hlien a zlepšuje dýchanie, čo je obzvlášť prospešné pre ľudí trpiacich astmou, alebo tých, ktorým sa často vracajú respiračné ochorenia.
  2. Zvlhčuje a očisťuje pokožku: vysoká vlhkosť v parnej saune pomáha udržiavať pokožku hydratovanú a pružnú. Parná sauna tiež otvára póry a pomáha odstraňovať nečistoty z pokožky, čím zlepšuje jej celkový vzhľad a zdravie.
  3. Uvoľňuje stres a napätie: parná sauna ponúka relaxačné prostredie, kde si môžete oddýchnuť a uvoľniť stres a napätie. Teplo a vlhkosť pomáhajú uvoľniť napäté svaly a zlepšiť celkovú pohodu.
  4. Pomáha pri detoxikácii: podobne ako v suchej saune, potenie v parnej saune pomáha odstraňovať toxíny z tela prostredníctvom pokožky.

Na pozore by sa mali mať osoby s vysokým krvným tlakom, cievnymi problémami, horúčkou, zápalmi, infekčnými ochoreniami či kŕčovými žilami. 

Príďte si užiť relax do sauny v Bratislave

Okrem príjemnej relaxačnej masáže na vás čaká privátny wellness s parnou, herbálnou i infra saunou. Samozrejmosťou je vírivka s color terapiou!