Nemôžete zaspať? Vyskúšajte týchto 8 tipov na lepší spánok


1. Každý deň choďte spať v rovnakom čase

Áno, aj počas víkendov a sviatkov. Vaše telo telo ľahko vyhodnotí, kedy je čas ísť spať a únava vás premôže vždy v rovnakom čase. Samozrejme, tento režim je možné dodržiavať, pokiaľ máte nenáročnú prácu. Ľudia, ktorí pracujú na 2, 3 alebo 4 zmeny to majú ťažšie. Ak patríte medzi nich, inšpirujte sa ostatnými typmi.  

2. Pohyb, to je život

Pravidelným cvičením pomôžete telu, aby sa zbavilo nahromadeného napätia a stresu. Pohyb zlepšuje kvalitu spánku a pomáha rýchlejšie zaspať. Či už to bude prechádzka, strečing a cvičenie s vlastnou váhou, beh, plávanie alebo zumba, na tom nezáleží. Hlavne necvičte tesne pred spaním, pretože to môže vyvolať opačný efekt – nárast energie. 

3. Dajte stopku kofeínu

Veľa ľudí si nevie predstaviť ráno bez svojej dávky kofeínu, čo by bolo v poriadku. Veľa z nich však popíja kávu aj na obed a poobede, a večer nedokáže zažmúriť oči. Kofeín narúša spánkový cyklus, preto ak chcete lepšie zaspať, nepite kávu, energetické nápoje a zelený čaj po 15. hodine. 

4. Zájdite na thajskú masáž

Účinky thajskej masáže pocítite už po prvom raze. Nielenže uľaví bolestivému svalstvu, odblokuje v tele nahromadenú energiu a odbúra stres. Nepodceňujte starostlivosť o seba, vyhraďte si aspoň 2x mesačne čas na relaxačnú chvíľku pre seba a nechajte vyplaviť endorfíny. Oddychovať – to sa musia naučiť mnohí z nás. 

5. Vyhýbajte sa alkoholu

Vínko sem, vínko tam. Možno si poviete, že vám alkohol pomáha lepšie zaspať, no počas noci si vaše telo vôbec neoddýchne. Musí totiž vynaložiť veľa energie na strávenie večerného drinku. Pokojný spánok vám to teda nezaručí a čistú hlavu počas dňa tiež nie. 

6. Pomôžte si aromaterapiou

V súvislosti so stresom, napätím a nespavosťou sa často spomína aromaterapia. Oleje ako levanduľa, mäta, rozmarín, santalové drevo či medovka vás uvoľnia svojou vôňou a pomôžu vám naladiť sa na oddychový režim. V kombinácii s masážou ide o super dvojkou na rýchlejšie zaspávanie. 

7. Vedome kontrolujte svoj stres

Áno, ľahko sa to hovorí. No vedomá práca so stresom je nesmierne dôležitá. Priveľa stresu škodí nášmu nervovému systému, spánku a to časom môže vyvolať iné ochorenia. Okrem masáže a aromaterapie môžete vyskúšať rôzne relaxačné metódy. Mnohým sa osvedčili i  antistresové omaľovánky, joga či meditáca. Stres pomáha odbúrať aj písanie diára alebo čas strávený s blízkymi, alebo domácim miláčikom. 

8. Obmedzte čas pred obrazovkou

Nadmerné vystavovanie sa umelému svetlu narúša vnútorné hodiny a skomplikuje zaspávanie. Nelíhajte si s mobilom ani notebookom do postele a taktiež nezaspávajte pri zapnutej televízii. Možno práve tieto veci patria k dôvodom, prečo je vaše zaspávanie také vyčerpávajúce. Ak vás vyrušujú svetlá z ulice, zadovážte si zatemňovacie závesy či masku na oči a pozorujte výsledky. 

Thajská masáž – Bratislava

Veríme, že sa našimi tipmi inšpirujete, zaradíte ich do života a konečne sa dobre vyspíte. Pre znásobenie relaxácie navštívte naše masážne salóny v Bratislave, kde na vás čakajú thajské masérky s dlhoročnými skúsenosťami.