Je masáž bezpečná pre tehotné ženy?


Môžem ísť na masáž v tehotenstve?

Ak ste fanúšičkou masáží, určite vás zaujíma, či je masáž bezpečná aj pre tehotné ženy. Odborníci sa zhodujú, že masáže sú pre budúce mamičky skvelým spôsobom, ako sa uvoľniť a preniesť cez stres. Tehotenstvo je samo o sebe náročné, preto si treba nájsť úniky, ktoré ho urobia krajším. 

 

Vo všeobecnosti platí, že masážnu procedúru si môžu vychutnať aj tehotné ženy. Neplatí to však pre všetky. Do úvahy treba brať typ masáže a odporúčania od lekára, ktorý vám masáž odobrí alebo zamietne. 

Masáž pre tehotné – Bratislava ponúka salóny Lilawadi

Prenatálna alebo mamma masáž je obľúbená po celom svete. Budúce mamičky obvykle trpia bolesťou chrbta a opuchnutými nohami či rukami, a preto ich často zaujíma reflexná masáž nôh. Mamma masáž je pre ne ďalší výborný spôsob, ako si oddýchnuť a uvoľniť sa po fyzickej i duševnej stránke. Tento typ masáže sa vykonáva podľa toho, v akom štádiu tehotenstva je budúca mamička. 

 

Počas prvého trimestra môže ležať na chrbte a na boku. Vo vyšších štádiách tehotenstva je povolená masáž na boku s podloženým bruškom pre väčšie pohodlie alebo masáž v sede. Ak ste tehotná, vždy o tom povedzte masérovi vopred, pretože existujú druhy masáže, ktoré pre tehotné ženy nie sú bezpečné. 

 

Počas prvých troch mesiacov by sa nemala vykonávať stimulácia hlbokých tkanív a stláčanie bruška. Každé tehotenstvo má individuálny priebeh, no toto platí pre všetky z nich. V našich salónoch na vás čakajú masážne procedúry špeciálne určené tehotným ženám. 

Je to bezpečné pre bábätko?

Áno, môže sa tým znížiť pravdepodobnosť predčasného pôrodu alebo nízkej hmotnosti bábätka. Výskumy ukázali, že masáže zmierňujú úzkosť, ktorá môže skomplikovať priebeh tehotenstva alebo vyvolať predčasný pôrod. Dobrá starostlivosť o seba môže pomôcť bábätku cítiť sa pokojne už počas tehotenstva i po narodení. V tehotenstve sa však neodporúča celotelová masáž lávovými kameňmi. 

Účinky masáže pre tehotné

Mamma masáž zmierňuje bolesť chrbtice, ranné nevoľnosti, zlepšuje spánok počas noci, posilňuje svaly v oblasti namáhanej chrbtice a zlepšuje krvný obeh. Taktiež prospieva kĺbom, lymfatickému systému a podporuje vyplavenie zadržiavanej vody v tele. Vďaka tomu sa zmierňujú opuchy nôh a rúk. 

Nemenej dôležitými výhodami je celkové upokojenie a odstránenie úzkostí z očakávaného pôrodu. To potrebujú najmä prvorodičky či ženy, ktoré majú za sebou náročný pôrod. Pravidelné masáže tiež udržiavajú krásnu pokožku – minimalizujú riziko vzniku strií a zabraňujú tvorbe kŕčových žíl.