Desať thajských masážnych dráh


Dôležitou súčasťou tradičnej thajskej masáže je pôsobenie na akupresúrne body a desať thajských masážnych dráh (Sen línií). V súčasnosti má takmer každý človek uponáhľaný život a stres je takmer na dennom poriadku. Príliš veľa tlaku a nervozity vedie k fyzickému a duševnému napätiu. Práve odblokovaním týchto dráh prichádza príjemné uvoľnenie. 

 

Čo sú to thajské masážne dráhy?

Ide o neviditeľné kanály, ktoré prechádzajú ľudským telom a do jednotlivých častí a orgánov rozvážajú životnú energiu. Táto energia sa zvykne nazývať aj prána alebo čchi. Ak ste čítali naše predchádzajúce články, už viete, ako thajská masáž prebieha. Pre tých, ktorí nevedia, masérky používajú rôzne techniky, ktoré zahŕňajú jogové pozície (asany), strečing a tlakové pôsobenie na akupresúrne body. 

 

Vďaka odblokovaniu a otvoreniu týchto kanálov, dochádza k vyrovnaniu toku energie a k obnoveniu správneho fungovania celého organizmu. Ľudia, ktorí pravidelne podstupujú thajskú masáž, cítia zmiernenie bolesti kĺbov, nepohodlia, svalovej stuhnutosti a celkové uvoľnenie a relaxáciu. Takisto im narastá pozitívna energia. 

 

I keď je reč o desiatich dráhach, tie sa ďalej rozvetvujú do ďalších a celkovo ich máme v tele okolo 72 000. V nasledujúcich riadkoch vám priblížime tie najzákladnejšie.

 

1. Sen Sumana

Sen Sumana sa považuje za najdôležitejšiu dráhu, pretože ide o východiskový bod. Spája sa s elementom vzduchu, respiračným systémom, brušnou dutinou a tráviacimi problémami, teda s pľúcami, srdcom a žalúdkom. Začína tesne nad pupkom, prechádza stredom chrbtice cez hrdlo až po špičku jazyka. 

2. Sen Ittha

Ittha je spojená s elementom zeme a jej stimuláciou dochádza k zmierneniu bolestí hlavy, chrbta, krku, sedacieho nervu a sinusitídy. Na zodpovednosť má obličky, systém močových ciest a orgán čuchu. Nachádza sa na ľavej strane tela a začína asi 2 cm naľavo od pupka, prechádza cez slabiny, ľavé stehno, koleno, zadok a ďalej smeruje ku krku, hlave a končí pri ľavej nosnej dierke. 

3. Sen Pingkhala

Pingkhala spadá pod element ohňa a predstavuje náprotivok Itthy, teda prechádza cez opačnú stranu tela a končí pri pravej nosnej dierke. Jej stimuláciou sa taktiež zmierňujú vyššie spomenuté bolesti. Pridruženými orgánmi sú obličky, močové cesty, pečeň, žlčník a nos. 

4. Sen Kalathari

Kalathari sa často označuje aj ako dráha emócií a psychiky. Táto energetická línia ovplyvňuje pohyb končatín a spája sa s elementmi vzduchu a ohňa. Čo sa týka konkrétnych orgánov, vzťahuje sa na srdce a viaceré orgány brušnej dutiny. Kalathari začína pri pupku a rozdeľuje sa na štyri vetvy - doľava, doprava, dopredu a dozadu. Od pupku vedie k hrudníku, ramenám, pažiam, zápästiam a ku končekom prstov a rovnako prechádza aj cez spodnú časť tela až po chodidlá. 

5. Sen Lawusang a Ulangka

Lawusang sa spája s vetrom a významne pôsobí na uši. Začína tesne nad pupkom a prechádza smerom nahor k ľavej bradavke, pozdĺž čeľuste až po ľavé ucho. Medzi indikácie patria ušné choroby, tinitus, kašeľ, bolesť zubov, bolesť hrudníka a tráviace ťažkosti. Ulangka má rovnakú trajektóriu, ale prechádza pravou stranou tela. Jej nerovnováha môže navyše spôsobiť hluchotu, nespavosť či svrbenie kože.

6. Sen Sahatsarangsi a Thawari

Táto dráha je spojená s elementom vody a ovplyvňuje orgány zraku, dolnú časť brucha a hrudník. Jej začiatok je nad pupkom, smeruje po ľavej strane cez brušnú oblasť, slabiny, stehno, koleno, členok až po spodok chodidla. Odtiaľ stúpa cez ľavú nohu po bok, smeruje cez prednú časť tela k ľavej bradavke, hrdlu, čeľusti a končí pri ľavom oku. Thawari sa nachádza na protiľahlej strane a spája sa so špeciálnymi črevnými indikáciami, pečeňou a žlčníkom.

7. Sen Nanthakrawat

Deviatou dráhou je Nanthakrawat, ktorá patrí pod element vzduchu. Zaujímavosťou je, že pozostáva z dvoch línií - Sikhini začínajúcou pri pupku a končiacou pri močovej rúre a Sukhumang, ktorá prechádza cez hrubé črevo až po konečník. Známymi indikáciami sú problémy s vaječníkmi, maternicou, prostatou, časté močenie, predčasná ejakulácia, nepravidelná menštruácia či hnačky.

8. Sen Khitchanna

Khitchanna úzko súvisí s s funkciou pohlavných a vylučovacích orgánov. Spája sa s elementom vzduchu. U mužov začína pri pupku a smeruje k penisu a semenníkom (Sen Pitakun). U žien prechádza k močovej rúre a vagíne (Sen Kitcha). Medzi časté problémy súvisiace s touto dráhou patria časté močenie, hernia, nepravidelná menštruácia, krvácanie z maternice, zadržiavanie moču. hnačka a nevyrovnané libido. 

 

Zaujíma vás thajská masáž? Účinky a jej výhody sme podrobnejšie rozobrali v predchádzajúcich článkoch.