Ako sedavé zamestnanie ovplyvňuje vaše zdravie?


Napriek dostupnosti čoraz väčšieho množstva ergonomických stoličiek trpí poškodením zdravia zo sedavej práce nemalé percento ľudí. Celodenné vysedávanie je nebezpečné a treba o tom hovoriť. Možno je náročné predstaviť si, že taká banálna vec môže ohrozovať naše zdravie. Zistite, ako predísť negatívnym účinkom a udržte sa vo forme, čo najdlhšie. 

Stuhnuté všetko?

Pri sedení netrpia len nohy a chrbtica, ale aj vaše boky, ruky, krk a šija. Výnimkou nie je ani bolesť hlavy z krčnej chrbtice. Ak ste celý deň nahnutý a pozeráte do monitoru, niet sa čomu čudovať. Dlhé sedenie spôsobuje skrátenie bedrových flexorov a nesprávna poloha na nekvalitnej stoličke vedie k stlačeniu platničiek. Toto je nábeh na predčasnú degeneráciu pohybového aparátu a chronickú bolesť. 

Oslabené svalstvo a nohy

Ľudia so sedavým zamestnaním často podceňujú fyzickú aktivitu. Nedostatočný alebo žiadny pohyb môže viesť k svalovej atrofii. Bez sedacích svalov stratíte prirodzenú kondíciu a môžete sa ľahko zraniť. 

Nadváha až obezita

Vďaka pohybu dochádza k uvoľneniu molekúl lipoproteínovej lipázy, ktorá pomáha spracovať prijaté cukry a tuky. Keď väčšinu dňa trávte sedením za obrazovkou, uvoľňovanie týchto molekúl sa zníži a môžete rýchlejšie priberať. Taktiež je tu riziko vzniku metabolického syndrómu. 

Úzkosť a depresia

Pohyb, to je život a energia. Sedavý stereotyp bez fyzickej aktivity má negatívny efekt na ľudskú psychiku. Pri plávaní, behaní, joge, zumbe a iných športoch sa vyplavujú hormóny šťastia – endorfíny. Na konci dňa sa po práci môžete cítiť napätí a nervózni, no pohybom sa rýchlo vrátite do formy a dobrej nálady. Ak veľa sedíte, netrpí teda len fyzická schránka, ale aj duševné zdravie. 

Srdcové ochorenia

Nadmerné sedenie a nedostatok pohybu môžu zasiahnuť aj vaše srdce. Kardiovaskulárne ochorenia patria medzi najčastejšie príčiny úmrtí na svete. Jedna štúdia prišla so zaujímavými výsledkami. 

 

Muži, ktorí trávili viac ako 23 hodín týždenne pozeraním TV, mali o 64 % vyššie riziko úmrtia na srdcové ochorenia ako muži, ktorí pozerali televíziu iba 11 hodín. Okrem vyššie spomenutých problémov na vás striehne aj cukrovka či hlboká žilová trombóza. 

Vezmite svoj denný režim pod kontrolu – čo robiť, aby vás sedenie neskolilo?

  • dajte si počas dňa pauzu od sedenia
  • každý deň si vyhraďte čas na obľúbenú pohybovú aktivitu
  • počas telefonátov sa prechádzajte
  • vstaňte ráno skôr a dajte si aspoň polhodinové cvičenie
  • zapnite si upozornenia, ktoré vám pripomenú, že je čas postaviť sa
  • nájdite si nový koníček
  • noste ortopedickú obuv
  • namiesto výťahu použite schody
  • neobedujte za pracovným stolom
  • doprajte si masáž hlavy – účinky pocíti vaše telo i psychika

Thajská masáž Bratislava – neničte si zdravie a príďte k nám na masáž

Pridajte k vyššie uvedeným tipom thajskú masáž a spoznajte jej výhody. Perfektne uvoľní stuhnuté svalstvo, uľaví od bolesti a dá do pohybu nahromadenú energiu v tele. Navštívte salóny Lilawadi a pomôžeme vám predísť následkom sedavého zamestnania!