Ako sa správať a čo dodržať po masáži?


Masáž predstavuje jeden z najlepších spôsobov, ako sa uvoľniť po psychickej i fyzickej stránke. Ľudia túto procedúru podstupujú z viacerých dôvodov – dlhodobý stres a neschopnosť relaxovať, množstvo povinností, nedostatok pohybu, ktorý je príčinou bolesti pohybového aparátu a podobne. Masáž je skvelá, no treba vedieť, ako sa po nej správať, ak chcete maximalizovať účinky. V tomto článku sa to dozviete. 

 

Vaša masérka alebo masér vám bezprostredne po masáži určite dali inštrukcie, čo by ste mali robiť a čo naopak nerobiť, no v stave neuveriteľnej relaxácie a blaženosti ste na to s veľkou pravdepodobnosťou zabudli. 

Dodržiavajte pitný režim

Po každej masáži sa treba poriadne napiť, pretože počas nej dochádza k stimulácii krvného obehu a prekrveniu svalových tkanív. Tradičná thajská masáž, ale vo všeobecnosti všetky druhy masáží majú za cieľ prekrviť tie časti tela, ktorým sa v dôsledku nedostatku pohybu či zlej životosprávy nedostalo potrebné množstvo živín. Tieto oblasti zvyknú byť stuhnuté, boľavé a stres im vôbec nepomáha. 

 

Pri masáži sa z nich uvoľnia nahromadené toxíny, preto je dôležité svojmu telu pomôcť vyplaviť ich a piť viac vody ako obvykle. Tá pomáha dostať von z tela kyselinu mliečnu a metabolický odpad, ktorý spôsobuje spazmy a bolesť. Takže voda, voda a ešte raz voda. 

Doprajte si strečingové cviky

Po neuveriteľne dobrej masáži a uvoľnení všetkých blokov je vhodné ponaťahovať telo, aby ste si mohli o to viac užiť jej výhody. Ale nielen po masáži. Pravidelný strečing stimuluje svalové vlákna a zlepšuje svalovú regeneráciu. 

 

Vďaka nemu budete viac flexibilní, pretože trénuje váš nervový systém. Po masáži by ste, samozrejme, mali oddychovať a príliš sa nenamáhať, no ľahké pretiahnutie tela vám prospeje a pomôže udržať sa vo forme.

Oddych je základ

Ideálne je naplánovať si masáž na deň, v ktorom nemusíte riešiť až tak veľa povinností. Nie vždy je to možné, no pokiaľ sa dá, objednajte sa v takom čase, po ktorom už nebudete povinní niečo robiť. Najhoršie, čo môže byť, je po tejto procedúre okamžite nabehnúť do uponáhľaného kolobehu. Takto budú jej účinky minimálne. 

 

Po príchode domov si napríklad pozrite obľúbený seriál, prečítajte pár strán z knihy, počúvajte hudbu… Možností je veľa, no zabudnite na upratovanie celej domácnosti či náročné fyzické aktivity. Vyhraďte si čas na regeneráciu, spomalenie a pokoj. 

Relaxačný teplý kúpeľ.

U nás v Lilawadi máme v ponuke okrem thajských masáží aj vstup do wellnessu, kde na vás čaká bylinková, parná i infra sauna a samozrejmosťou je aj vírivka. Teplá voda s bublinkami podporí relaxačné účinky, pričom sviečky a color terapia o to viac umocnia príjemné pocity. 

 

Kúpeľ si môžete dopriať aj doma vo vani, do ktorej môžete pridať niekoľko kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja a epsomskú soľ – síran horečnatý, ktorý priaznivo pôsobí na bolesť a rozprúdi krvný obeh. Podotýkame, že by ste sa mali vyhnúť príliš horúcej alebo naopak studenej vode. Otužovanie si nechajte na iný deň.