Ako sa pripraviť na thajskú masáž?


Ako sa pripraviť na thajskú masáž?

Chystáte sa na svoju prvú thajskú masáž? Na to, aby ste počas a po nej cítili dobre, mali by ste sa vopred pripraviť a vyvarovať sa niektorým veciam. Príprava je veľmi dôležitá, preto vám prinášame niekoľko užitočných tipov, aby vaša procedúra prebehla bez problémov.

Stavte na voľné a pohodlné oblečenie

Keďže tradičná thajská masáž sa vykonáva cez oblečenie a nie naholo s použitím olejov, ako pri západných druhoch masáží, mali by ste zvoliť voľné oblečenie z príjemného materiálu. U nás v Lilawadi dostanete tento odev priamo pred masážou, takže môžete prísť v čomkoľvek.

Počas masáže budete ležať na podložke na zemi a masérka bude vykonávať rôzne pohyby. Tesné oblečenie vyrobené zo syntetických a nepriedušných materiálov, by vám mohlo spôsobiť značné nepohodlie a masérovi by bránilo vo vykonávaní rôznych pohybových techník. Od thajskej masáže môžete očakávať dokonalý strečing celého tela.

Jedzte najneskôr hodinu pred masážou

Pred thajskou masážou by ste nemali jesť žiadne ťažké, korenisté a vyprážané jedlá, z ktorých by sa vám počas nej mohol dvíhať žalúdok. Nie je vhodné prísť ani s prázdnym žalúdkom, ideálne je najesť sa maximálne hodinu pred procedúrou a dopriať si výživné jedlo v podobe zeleninového šalátu, ovocia alebo ľahkej polievky. Hlad aj sýtosť sú extrémy, ktorým sa určite vyvarujte.

Uistite sa, že nemáte žiadne zranenia

Thajská masáž je dynamická a je charakteristická vysokou úrovňou aktivity, ktorá by mohla zhoršiť vážne zranenia alebo chronické ochorenia. Ak ste si v poslednom čase prešli vážnejším ochorením, úrazom alebo vás trápia staré zranenia, najskôr sa o tomto type masáže poraďte so svojim lekárom a masérom.

Dodržiavajte pitný režim a obmedzte alkohol a kofeín

Dostatočný pitný režim by ste mali dodržiavať neustále, no pred thajskou masážou obzvlášť. Niekoľko dní vopred a v deň masáže nepite alkohol a kávu, ktoré vás pri odbúravaní dehydratujú a emočne i fyzicky vyčerpajú. Najlepšou voľbou sú ovocné čaje alebo čistá voda s citrónovou šťavou a lístkami mäty. Takýto drink vás príjemne osvieži a nabudí energiou.

Doprajte si strečing

Ako už asi viete, thajská masáž má veľa spoločného s yogou, ktorú charakterizujú rôzne polohy (asany) na zlepšenie flexibility. Ak máte poskracované šľachy, stuhnuté svalstvo a všeobecne zanedbávate pravidelný pohyb a naťahovanie tela, niekoľko dní pred masážou si doprajte uvoľňujúci strečing, ktorý vás na masáž pekne pripraví a nebudete si pripadať ako „drevo”. Pri pravidelnom strečingu sa zlepší vaša pohyblivosť a pri cvičení i masáži nebudete cítiť príliš veľký tlak či nebodaj bolesť.