Ako na jarný detox?


Čo je to detox? 

V tomto článku sa dočítate o niekoľkých typoch detoxov, ktoré môžete doma vyskúšať. Detoxikácia je vlastne očista organizmu, ktorej účelom je odstrániť toxíny v tele. Žijeme v časoch, kedy sú škodlivé látky úplne všade. Ľudské telo je tak dokonalé, že si dokáže s týmito látkami poradiť, slúži na to pečeň. 

 

No fajčenie cigariet, konzumácia alkoholu, drog, liekov, nezdravá strava, znečistené vzduch a chemické látky všade okolo nás to pečeni komplikujú. Detoxikáciu skomplikujú aj problémy so spánkom, stres, sedavé zamestnanie a nedostatok pohybu. Ako ju podporiť prírodnou cestou a odľahčiť telo? 

 

Skoncujte s alkoholom a cigaretami

Alebo ich aspoň obmedzte. Môžete zvýšiť prísun ovocia a zeleniny, no ak nevysadíte alkohol s cigaretami, nepomôžete si takmer vôbec. Alkohol sa metabolizuje v pečeni a v tomto procese dochádza k premene na acetyldehyd, ktorý má rakovinotvorné účinky. Pravidelnou konzumáciou alkoholu sa pečeň oslabuje a časom už nie je schopná vykonávať svoju úlohu na 100 %. To isté platí pri cigaretách. Fajčením zanášate a doslova dusíte vaše pľúca, ktorých úlohou je okysličovať krv a rozvádzať ju do celého tela. Ak sa rozhodnete prestať, organizmus sa vám veľmi poďakuje.

 

Siahnite po detoxikačných bylinkách

Hovorí sa, že príroda má v sebe lieky na všetky choroby. Mnohé bylinky sa používajú ako podporná liečba pri bežných i viac závažných ochoreniach. Môžete si nimi pomôcť aj pri očiste organizmu. Na pečeň priaznivo vplýva pestrec mariánsky, pretože podporuje vylučovanie toxínov, chráni a regeneruje jej tkanivo. Metabolizmus podporuje aj žihľava a trávenie repík či mäta prieporná. Obličky pomôže prečistiť petržlen alebo púpava.

 

Pôsty

Veľa ľudí si bez jedla nevie predstaviť ani jeden deň. Ajurvéda však odporúča pravidelné pôsty. Môžete si dopriať aj viacdňový, kedy budete konzumovať len ovocné a zeleninové šťavy, bylinkové čaje a čistú vodu. Šťavy a smoothies je najlepšie zaradiť do každodenného jedálnička. 

 

Thajská aroma masáž

Jarný detox podporí aj thajská aroma masáž, ktorá navráti do rovnováhy telo a myseľ. Stimulácia akupresúrnych bodov navodzuje trvalý stav relaxácie, uvoľňuje energetické bloky, prúdenie energie a podporuje funkciu lymfatického systému, ktorý udržiava v rovnováhe imunitný systém. V kombinácii s prírodnými éterickými olejmi sa človek dostane do hlbokého vnútorného pokoja. 

 

Ďalšie tipy

  • obmedzte konzumáciu priemyselne spracovaných jedál a soli
  • vylúčte cukor
  • pravidelne cvičte a doprajte si prechádzky v prírode
  • doprajte si veľa spánku a nechoďte do postele s mobilom
  • zaraďte do svojej rutiny dychové alebo meditačné cvičenia